CHAŁKA Z KONFITURĄ ZE ŚLIWEK I CZEKOLADY

foto 6

Chałka z konfiturą z suszonych śliwek i czekolady

Składniki:

400g mąki pszennej

3 jajka

50 g drożdży świeżych

1 szklanka ciepłego mleka

50g cukru

Rozczyn :

50 g świeżych drożdży mieszamy z mlekiem , łyżką cukru i jedną łyżką mąki. Czekamy aż podwoi swoją objętość. Do  miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy , odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Wyrośnięte ciasto porcjujemy za pomocą noża, następnie formujemy z ciasta kule i układamy je w formie do pieczenia, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i odrobiną cukru. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut

Konfitura z suszonych śliwek i czekolady

Składniki:

Śliwki suszone 200g
Otarta skórka z pomarańczy
Przyprawa korzenna do piernika
Miąższ z pomarańczy i sok wyciśnięty z pozostałości
Czekolada deserowa 1/2 tabliczki
Rum lub brandy 50ml

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem rumu wkładamy do garnka i dusimy na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i ew. dodając odrobinę wody. Gdy konfitura będzie gotowa, na sam koniec dodajemy alkohol. Chałkę kroimy, wycinamy za pomocą oringu do wycinania ciast (jeśli nie posiadacie możecie śmiało użyć szklanki ). Smarujemy masłem i obsmażamy na patelni prawa – lewa i na talerz.

Do dekoracji możemy dodać owoce i lody:-)

foto 1foto 2foto 3foto 4foto 5foto 6foto 8foto 7

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mąka i woda i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz