CHLEB PSZENNY CODZIENNY

foto 6

Mąka, woda, drożdże, sól – właśnie za to kocham piec chleb. Robi się go z tego, co zawsze jest dostępne w domu. Tak niewiele składników, a jaki niesamowity efekt. Kto raz spróbuje upiec własny chleb, nie będzie już więcej kupował w sklepie.

Składniki na zaczyn :

10g drożdży

100 ml wody

100 g mąki pszennej typ 750

Łączymy drożdże, wodę, mąkę i odstawiamy na 30 -60 minut, aby powstał zaczyn.

Składniki na ciasto właściwe :

300 ml wody

500 g mąki pszennej typ 750

10g soli

Wykonanie :

Wszystkie składniki umieszczamy na oprószonej mąką stolnicy i zagniatamy przez około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Następnie należy przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na około dwie godziny do pierwszego wyrastania.

Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość.

Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę i uformować bochenek. Chleb ułożyć na oprószonej mąką płaskiej blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 1 – 1 ½ godziny do garowania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 C. Ciasto nacechować, wstawić blachę, zaparować piekarnik i piec przez około 40 – 45 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparował.

Smacznego codziennego :-)

 

foto 1 foto 2 foto 3 foto 4 foto 5 foto 6 foto 7

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mąka i woda i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz