CHRUPKI CHLEBEK SKANDYNAWSKI

foto 5

Chrupki chlebek skandynawski

To taki popularny skandynawski rodzaj chleba typu „Wasa”. Jest to nic innego jak mieszanina zdrowych ziaren z odrobiną wody i mąki.

 

Składniki :

2 szklanki mąki razowej

2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka ziarna dyni

2 szklanki ziarna słonecznika

2 szklanki siemienia lnianego

1 szklanka sezamu

2 łyżeczki soli

0,5 szklanki oleju rzepakowego

3-4 szklanki wody (zależy od konsystencji )

 

Wykonanie:

Ziarna mieszamy z mąką i solą, dodajemy olej i wodę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Blachy  wykładamy papierem do pieczenia  i cienko rozkładamy naszą masę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, pieczemy góra, dół przez 10 minut. Kolejnie ustawiamy na grzałkę górną i pieczemy przez kolejne 20 min. ( w międzyczasie sprawdzamy nasz chlebek ).

Smacznego!

foto 1 foto 2foto 3 foto 5 fot 410346813_652453268158704_1892529637_n foto 6

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mąka i woda i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz