DOMOWA BRIOSZKA

foto 10

Domowa Brioszka

Składniki:

400g mąki pszennej

3 jajka

50 g drożdży świeżych

1 szklanka ciepłego mleka

50g cukru

Rozczyn :

50 g świeżych drożdży mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i jedną łyżką mąki. Czekamy aż podwoi swoją objętość. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy , odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Wyrośnięte ciasto porcjujemy za pomocą noża, następnie formujemy z ciasta kule i układamy je w formie do pieczenia, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i odrobiną cukru. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut.

foto 1-1foto 2-1foto 3-1foto 4-1foto 5-1foto 6-1foto 7-1

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mąka i woda i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz