MAKARON DOMOWEJ ROBOTY

zdjr.4-1

DOMOWY MAKARON

Człowiek chyba wtedy zaczyna się starzeć, kiedy lubi poszukiwać smaków dzieciństwa. Teraz jest w modzie, żeby wszystko było podane w knajpach jak z obrazka i oczywiście ‘hołm mejd’. My też staramy się przyrządzać wszystkie potrawy, jak za dawnych lat, bo czasem nie ma nic lepszego jak smak rodzinnego domu.

Składniki:

150g mąki pszennej

70g mąki razowej

2 jajka

1 stołowa łyżka soli (płaska)

zdie nr.3-1zdjie nr.2-1

Przygotowanie wszystkie składniki zagniatamy tak jak nasze babcie, czyli ręcznie w misce do momentu aż się dobrze połączą,  możemy użyć też robota kuchennego*. Ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki aby się schłodziło. Gdy garnek z osoloną wodą nie może się już doczekać na spotkanie z makaronem, wówczas wyjmujemy go z lodówki, wałkujemy w cienkie plastry, kroimy i gotujemy… prawda, że proste. A jeżeli traktujecie to jaką przykrą konieczność, możecie zrobić o wiele więcej domowego makaronu, przesypać go mąką i rozłożyć na ściereczkach aż wyschnie, wtedy będziecie go mieć w zapasie na kilka tygodni.

zdjcie nr.5-1zdcnr.6zdie nr.7

 

* Czy wiecie że …  pierwsze roboty planetarne dla gospodarstw domowych powstawały na przełomie lat czterdziestych i pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Obecnie żaden fan gotowania nie może się bez nich obyć.  Z zewnątrz wyglądają jak normalny mikser, ale w środku to prawdziwy metalowy silnik ze skrzynią biegów i mnóstwem innych przekładni :-)

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mąka i woda. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz