PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI {Przepisy na Święta}

foto 7

 

Alternatywa dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów i uszek :-) Szybki i prosty przepis!  Wystarczy rozwałkować ciasto i nałożyć farsz, resztę zrobi robot i piekarnik .

Składniki na farsz :

½ kg kapusty kiszonej

5 pieczarek

½ małej cebuli

4 posiekane suszone grzyby (wcześniej namoczone w wodzie)

4 ząbki czosnku

Przyprawy  do smaku: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Cebulę i pieczarki przesmażamy na oliwie lub maśle, dodajemy kapustę. Jeśli jest mało płynne dodajemy wody lub rosołku jeśli mamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotowy farsz studzimy a następnie układamy na rozwałkowanym cieście.

Składniki na ciasto :

400g mąki pszennej

3 jajka

50 g drożdży świeżych

1 szklanka ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cukru

Rozczyn :

50 g świeżych drożdży mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i jedną łyżką mąki. Czekamy aż podwoi swoją objętość. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy placki na które rozkładamy farsz. Zwijamy w ruloniki, możemy posmarować przed pieczeniem jajkiem lub posmarować oliwą a na nią posypać np. sezam, mak, siemię lniane, pestki dyni.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut. Gotowe paszteciki możemy podawać z barszczem.

foto 1 foto 2-1 foto 3-1 foto 4-1 foto 5-1 foto 6-1

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mąka i woda i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz