RACUCHY BABCI SABINY

foto 6

Racuchy Babci

Śniła mi się moja działka latem…
Babcia Sabina zawsze uwielbiała gotować na takiej starej kuchni węglowej. Zawsze gdy jeszcze spałem, szła do ogródka zrywała warzywa, szczypiorek. Robiła leczo, duszone pomidory, jajecznicę ze świeżym szczypiorkiem, albo racuchy z „antonówką”. Babcia była olbrzymią częścią mojego życia, a ja Jej… Najlepsze jest gotowanie z miłości i z miłością.

Składniki na racuchy z miłością:-)

1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki
35g drożdży
2 łyżeczki cukru
2 jajka
2 jabłka
1/2 szklanki oleju ( do smażenia )

Przygotowanie:

Drożdże „kruszymy”, łączymy z cukrem i dwoma łyżeczkami ciepłej wody, odstawiamy na 10 minut aby troszkę wyrosły. Mleko – dobrze gdy jest w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto szybko wyrośnie, jajka, mąkę oraz rozczyn drożdżowy łączymy ze sobą za pomocą miksera lub ręcznie. Gotowe ciasto odstawiamy na moment i przykrywamy ściereczką.
W tym czasie ciasto rośnie, a my myjemy , drążymy, obieramy i kroimy jabłka w talarki o grubości ok. 1cm.
Na średnio rozgrzana patelnie wlewamy połowę oleju i smażymy na nim placki.

Najlepiej smakują z cukrem pudrem i konfiturami.

Smacznego :-)

foto 1-1foto 2-1foto 3-1foto 4-1foto 5-1foto 7foto 9

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mąka i woda i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz