ECO BURGER, CZYLI WOŁOWY RUMSZTYK

foto 9

Wołowe rumsztyki … Obecnie zwane eco burgerami

Składniki:

Na 2 rumsztyki

300g zmielonego mięsa wołowego
1 cebula
1/2 główki czosnku
2 łyżki musztardy dijon lub chrzanowej… musi mieć moc!
2 łyżki oleju
sól oraz świeżo mielony pieprz do smaku

Dodatki:

Tak naprawdę obowiązuje dowolność, co kto lubi, ale do rzeczy :

2 plasterki sera wędzonego
1 garść rukoli
1 pomidor
6 plasterków ogórka marynowanego
1 czerwona cebula
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
2 bułki typu rustico / żytnie / razowe*

*Na zdjęciu wersja z chlebem razowym własnego wypieku.

Przygotowanie :

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, dusimy na patelni, studzimy.
Mięso mieszamy… uwaga !!! ręcznie z uduszoną cebulą i pozostałymi składnikami. Formujemy dwie kule i odstawiamy do lodówki.
Szykujemy dodatki, rozgrzewamy patelnię. Mięsne kule rozpłaszczamy dłonią a następnie kładziemy na patelnię. Smażymy po ok 2-3 minuty z każdej strony. Pieczywo smarujemy sosem z ketchupu majonezu, układamy warzywa i usmażone rumsztyki.

Satysfakcja gwarantowana

foto 1foto 2foto 3

foto 4 foto 5 foto 6 foto 8

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięso i ryby i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz