KACZKA MARYNOWANA W POMARAŃCZACH

zdjnr.5-2

PIERŚ KACZA MARYNOWANA W SKÓRCE POMARAŃCZOWEJ I TYMIANKU

2 średniej wielkości piersi z kaczki
1 pomarańcza
1 doniczka świeżego tymianku
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku

Dodatki
1 mała czerwona cebula
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
2 marchewki
1 mały pęczek zielonych szparagów
4 ziemniaki
1 kieliszek czerwonego wina
3 łyżki masła

Pomarańcz obieramy ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw, obrana skórkę kroimy drobno, następnie łączymy z 2 łyżeczkami oskubanego tymianku, cukrem i solą. Piersi przykrywamy powstałą miksturą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, jednakże lepiej zostawić  je na całą noc. Czerwona cebulę obieramy kroimy w piórka i namaczamy w małej miseczce z bardzo ciepłą wodą, octem i łyżeczką cukru.

zdjnr.1-2

Marchew obieramy, kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła. To samo czynimy z ziemniakami. Gdy marchew będzie prawie gotowa, dodajemy umyte szparagi i gotujemy przez 3 min, odcedzamy i zostawiamy w ciepłym garnku.

zdjnr.2-2

Ugotowane ziemniaki również pozbawiamy wody, dodajemy do nich łyżkę masła i ubijamy na gładkie puree. Pierś z kaczki smażymy na rozgrzanej patelni po około 4 min z każdej strony zaczynając od strony skóry. Kaczkę zdejmujemy a na patelnie wlewamy wino, wyciskamy sok z obranej wcześniej pomarańczy , 1 łyżkę zimnego masła, kilka gałązek tymianku i gotujemy aż do odparowania połowy objętości płynu. Na wcześniej przygotowane talerze układamy puree z ziemniaków, marchewkę, szparagi i słodko kwaśną cebulę, na samą górę układamy pokrojoną pierś z kaczki. Na koniec wlewamy odrobinę sosu na talerz, a resztę podajemy wedle naszego uznania.

zdr.3-2zdjnr.5-2zdjnr.4-2

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięso i ryby i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz