Składniki:
1 cały kurczak
1 cebula
8 małych ziemniaków
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 główka czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka świeżego tymianku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni
Kurczaka nacieramy (w środku również) dużą ilością soli i pieprzu, warzywa obieramy, kroimy i doprawiamy odrobiną oliwy, solą tymiankiem i majerankiem. Z obierek marchewki i selera oraz połowy czosnku robimy nadzienie do kurczaka.
Kurczaka układamy na ziemniakach z warzywami i wkładamy do pieca na 25 minut (220 stopni), gdy skórka zacznie się rumienić, wyjmujemy kurczaka z piekarnika, używając pędzla, smarujemy go płynem który nagromadził się w naczyniu do pieczenia. Kontynuujemy pieczenie w temperaturze 160 stopni przez ok 45 minut ( gdy kurczak waży ok 1kg).
Zanim pokroimy nasze kurczę, warto zaczekać 5-10 minut, w tym czasie możemy nakryć do stołu, ułożyć warzywa i ziemniaki na talerzu, a na sam koniec mięso. Dlaczego ?! A dlatego żeby ptak „odpoczął” sobie po tej wizycie w piecu, aby soki w nim zawarte przestały wrzeć w środku i aby wreszcie wszystkie zostały w mięsie a nie na desce :-)
Smacznego!


Komentarze
Liczba komentarzy: 0