KURCZAK Z KARMELIZOWANYM JABŁKIEM I ŚLIWKĄ

Kurczak z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

Kurczak z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

Kurczak z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

Składniki :
Młoda fasola drobna
Pierś z kurczaka 2 szt
Wędzony boczek 4 plasteki
Śliwka suszona lub świeża 5 szt
Jabłko 1 szt
Cebula szalotka 4 szt
Pieczarka drobna 5 szt
Masło 1 łyżka
Olej 1 łyżka
Cukier 1 łyżeczka
Ocet jabłkowy lub cherry 3 łyżeczki
Majeranek, sól i pieprz świeżo mielony

foto 7

Przygotowanie :

Namoczoną wcześniej przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie.

Piersi kurczaka opruszamy pieprzem i majerankiem, zawijamy w boczek.
Warzywa i owoce myjemy, kroimy i wkładamy do garnka, oprószamy majerankiem, cukrem, odrobina soli i pieprzu, dodajemy łyżkę oleju i stawiamy na intensywnym ogniu pamiętając o mieszaniu, gdy zaczną się delikatnie karmelizować, dodajemy ocet, trzymamy jeszcze moment na ogniu, a następnie odstawiamy na bok.

foto 5

Kurczak z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

Kurczaka w bekonie smażymy na suchej rozgrzanej patelni (tłuszcz z bekonu i soki z kurczaka zrobią swoje).
Usmażonego kurczaka układamy na ugotowanej fasoli i karmelizowanych jabłkach z warzywami.

Kurczak z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

Kurczak z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

Brakuje jeszcze sosu… Do tego posłuży nam „brudna” patelnia po smażonym kurczaku odrobina wody ( możecie dodać odrobinę wina lub cydru jabłkowego) i łyżka masła, wszystko to musimy doprowadzić do wrzenia, odczekać moment i polać tym naszą potrawę :-)

Kurczak z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

Kurczak z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

Kurczak z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

Kurczak z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięso i ryby i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz