ŁOSOŚ NA MŁODYCH SZPARAGACH W SOSIE POMARAŃCZOWYM

foto 7

Łosoś na młodych szparagach z ziemniakami i emulsją z pomarańczy

Składniki

2 filety z łososia po ok 150g każdy
1 mały pęczek szparagów
3 młode ziemniaki
1 szklanka soku pomarańczowego
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 cytryna

Przygotowanie :

Łososia marynujemy w otartej skórce z cytryny, świeżo mielonym pieprzu i soli morskiej (ok 30min). Sok pomarańczowy, sok z cytryny i masło gotujemy na wolnym ogniu w rondelku, do momentu aż zostanie go niewielka ilość i będzie konsystencją przypominał sos (doprawiamy do smaku odrobiną soli i cukru).
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki, ziemniaki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem najpierw kładziemy ziemniaki, a po kilku minutach dokładamy szparagi i smażymy przez kolejne 2-3 minuty, wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa układamy na talerzach i na tej samej patelni smażymy łososia. Gdy ryba będzie rumiana z jednej strony, wówczas przekręcamy ją i smażymy 3 minuty pod przykryciem (łosoś smaży się bardzo szybko, a najlepiej smakuje gdy jest lekko różowy w środku).
Gotową rybę układamy na warzywach polewamy redukcją z pomarańczy.

foto 1foto 2foto 3foto 4foto 5foto 6foto 7

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięso i ryby i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz