ŁOSOŚ RATATOUILLE W 20 MINUT

foto 4-1

Łosoś ratatouille w 20 minut

Pewnie większość z was oglądała zabawny film rysunkowy o gadającym i gotującym szczurku… Zapewne nie każdy z was wie, że konsultantem technicznym tej bajki był Thomas Keller, jeden z najlepszych i najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Jego restauracje to czołówka gwiazdek w przewodniku Michelina. A sam film ma nazwę pochodzącą od jednej z najstarszych i najpopularniejszych potraw słonecznej Prowansji. Ratatouille to po prostu delikatnie podsmażone warzywa z ziołami i pomidorami.
Kuchnia francuska to prostota, piękno i bezpretensjonalność. Dzisiaj zrobimy to trochę „na skróty” aby pokazać wam, że gotowanie to nie tylko przykra konieczność.
Spróbujcie koniecznie !!!

Składniki :

2 filety łososia
1 cebula
1 bakłażan
1 cukinia
1 pomidor
1 gałązka tymianku ( lub zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki)
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżka masła
Sól morska, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie :

Łososia solimy i pieprzymy z obu stron, odkładamy na blaszkę do pieczenia, polecam położyć pergamin do pieczenia – 100% gwarancji, że się nie przyklei i wyjdzie z tego cało :-)

foto 1 (2)
Warzywa myjemy i kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, układamy obok łososia.

foto 3-1foto 4-1

Masło roztapiamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, wtedy masło zaczyna się „palić” i zawarte w nim mleko przyjemnie się karmelizuje i pięknie pachnie, następnie dodajemy do niego pokrojony w plastry czosnek i tymianek. Taką gorącą miksturą polewamy warzywa i rybę. Potrawa wędruje na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.

foto 5-1
W tym czasie szykujemy talerze i np. lemoniadę do picia, albo kieliszek dobrze schłodzonego Chablis*

* Chablis czyli 100% szczepu chardonnay jedno z najsłynniejszych białych win francuskich, cena zależy tylko od tego, ile jesteśmy chętni za nie zapłacić – od 25 zł w górę.

foto 7

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięso i ryby i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz