POLĘDWICA Z MŁODYM SZPINAKIEM I KONFITURĄ Z CEBULI

foto 7

Polędwica wołowa z młodym szpinakiem i konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki

I. Konfitura :

4 czerwone cebule
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 gwiazdka anyżu (nieobowiązkowo)

Przygotowanie:

Obraną cebulę kroimy w piórka, na patelnie wsypujemy cukier, cynamon i wcześniej pokrojoną cebulę. Wszystko dusimy powoli na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i całość dusimy do momentu aż cały płyn odparuje, wówczas konfitura będzie gotowa.
II. Mięso

Składniki:

2 steki z polędwicy wołowej ok 180g każdy
1 opakowanie młodego szpinaku
1 łyżeczka oleju
Pieprz i sól do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Mięso doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli morskiej, układamy na rozgrzanej patelni jedynie przesmarowanej kilkoma kroplami oleju. Smażymy z każdej strony przez ok 5 minut. W tym czasie mięso pomimo być różowe i soczyste w środku.
Usmażone steki układamy na talerz na ok 2 minuty. W tym czasie przesmażamy szpinak na tej samej patelni (dosłownie 15-20 sekund) doprawiając go odrobiną soli i gałki muszkatołowej.

Układamy kolejno szpinak/ konfiturę / stek.

Całość będzie się świetnie komponować gdy dodamy odrobinę łagodnego kremowego sera z mleka krowiego lub koziego.

foto 1foto 2 foto 3 foto 4 foto 6foto 7

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięso i ryby i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz