RYBA PO GRECKU {Przepisy na Święta}

foto 6

Składniki :

2 filety po 200-250 gram np. sandacza

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

1 pietruszka

¼ selera

½ pora

1 cebula

½ puszki pomidorów

Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy

Wykonanie:

Warzywa obieramy, marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na tartce o grubych oczkach, resztę warzyw kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez 5 minut, po tym czasie dodajemy szklankę wody nasze przyprawy i dusimy około 20 minut. Do uduszonych warzyw dodajemy 4 łyżki pomidorów w puszce, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy, nasza rybę oprószamy solą i pieprzem, smażymy po dwie minuty z każdej strony, (możecie też obtoczyć rybę w mące i jajku lub upiec).  Gotowe warzywa przekładamy do miski/słoika/tacki, na warzywach układamy usmażoną/pieczoną rybę a na rybę znowu warzywa.

foto 1-1 foto 2 foto 3 foto 4 foto 5 foto 6

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięso i ryby i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz