SCHABOWY ZE SZPINAKIEM

foto 11

Schabowy ze szpinakiem

Składniki:

2 kotlety ze schabu środkowego (cienko rozklepane przez folie)
5 ziemniaków obranych
1 małe opakowanie szpinaku
1 mały burak
1 mały kawałek upieczonej dyni 250g
1/4 małej główki kapusty
1 łyżka masła
1/2 cytryny
2 łyżki oleju
Sok z ogórków kiszonych
1 łyżeczka cukru
4 łyżki mleka
3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Dynię pieczemy nieco wcześniej w piekarniku w 160 stopniach, następnie wybieramy upieczony miąższ i miksujemy w blenderze z odrobiną oleju, soku z cytryny, mleka i soli. Cienko pokrojone plastry buraka marynujemy w gorącym soku z ogórków kiszonych z cukrem, ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku solą, masłem i śmietaną. Rozklepane kotlety schabowe doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy umyty i sparzony szpinak ( umyty szpinak przelewamy ma sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą, odciskamy z nadmiaru wody). Mięso zwijamy ściśle w rulon i smażymy na patelni przez ok pięć minut. Usmażone kotlety odkładamy na papier aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy drobno posiekaną kapustę włoską, pod koniec smażenia dodajemy resztę sparzonego szpinaku.

Całość podajemy jak na zdjęciu. Puree z ziemniaków było wyciśnięte z worka foliowego, było przechowywane w piekarniku w temp. 60 stopni do momentu serwowania dania, to samo możecie robić zawsze z mięsem, talerzami itp. Powodzenia :-)

foto 2foto 4foto 3foto 6foto 7foto 8 foto 10foto 12 foto 14foto 13

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięso i ryby i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz