SMAŻONY SANDACZ Z WARZYWAMI

zdj 2

Smażony sandacz z warzywami, cytrynową pianką i olejem z suszonych pomidorów.

Składniki na 2 osoby

400g fileta z sandacza 2 sztuki
1 brokuły
1 opakowanie szpinaku
1 pęczek dymki
1 kawałek ok 6 cm pora
2 paluszki krabowe (dla miłośników)
1/2 filiżanki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów (jak macie)
3 łyżki oleju jadalnego / lub masła klarowanego (daje świetny smak)
Sól i pieprz z młynka do smaku

zdj nr.1

Warzywa kroimy drobno, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy na średnio rozgrzanym oleju przez ok 5minut, następnie podlewamy odrobinę wody (2łyżki) , przykrywamy pokrywka i zdejmujemy z ognia. Rybę przed smażeniem należy osuszyć, doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.

zd nr.4zdj nr.2zdjnr.3

Sandacza smażymy z jednej strony na bardzo rozgrzanym oleju, aż stanie się rumiany, następnie, przewracamy go na drugą stronę, trzymamy na „ogniu przez minutę a następnie zdejmujemy z „ognia” zostawiając go na patelni aby nie ostygł, w tym samym czasie na ogniu stawiamy mały rondelek, wlewamy do niego mleko, delikatnie solimy i „ubijamy” mleko trzepaczką na bardzo małej temperaturze (zbyt wysoka spowoduje, że piana się nie wytworzy) aż powstanie na powierzchni pianka, wówczas dodajemy sok z cytryny, ubijamy jeszcze moment. Na przygotowane wcześniej talerze układamy warzywa, następnie kładziemy na nie usmażone filety z ryby i całość dekorujemy pianką
i olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami.

zdjnr.5zdj

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięso i ryby i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz