ZACNY DUET – SOCZYSTA WOŁOWINA I KRUCHE SAŁATY

foto 6

Talerz wypełniony frytkami, grillowanym mięsem i ewentualnie warzywami to już powoli przeżytek. Obecny trend na lekkie posiłki to nie tylko medialna moda. Niewielu z nas pracuje ciężko jak wół na farmie :-) Nie potrzebujemy już tylu kalorii, co nasi przodkowie. Wszystko się zmienia, moda, architektura, klimat,… a co za tym idzie i nasza dieta.

Dużo wygodniej konsumuje się delikatny posiłek podczas spotkania biznesowego czy z przyjaciółmi, niżeli kurczaka z rożna czy kebab ociekający sosami. Zatem w trosce o nasze ubrania i zdrowie jedzmy zdrowiej ;-)

Składniki:

160g stek z rostbefu wołowego
1 garść waszych ulubionych sałat
1 cały dojrzały pomidor lub pomidorki koktajlowe
1 mała czerwona cebula
1 mały ogórek
1-3 zielone szparagi  (resztę pęczka możecie użyć do kolejnego posiłku)
sól morska
pieprz świeżo mielony

Na dressing

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka sosu sojowego

Stek z wołowiny solidnie pieprzymy i oprószamy solą morską.
Warzywa myjemy. Pomidora kroimy w cząstki, cebulę kroimy w piórka, ogórka kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w długie plastry-proces ten sam jak obieranie, tylko robimy to cały czas w jednym miejscu.
Na talerzu układamy sałatę i warzywa.
Na rozgrzaną wcześniej patelnie wkładamy przyprawioną wcześniej wołowinę, smażymy po 3 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy usmażone mięso i odkładamy na papierowy ręcznik na 2-3 minuty. Na tej samej patelni obsmażamy szparagi traktując je również solą i pieprzem.

Po kilku minutach „odpoczynku” , mięso jest gotowe do pokrojenia.
Ciepłe szparagi i soczyste kawałki wołowiny układamy na wcześniej przygotowanym talerzu z sałatami, całość skrapiamy oliwą z octem winnym i ew. Doprawiamy do smaku kilkoma kroplami sosu sojowego.

foto 1foto 2foto 3 (2)foto 7foto 5 (2)

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięso i ryby i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz