BEZA PAVLOVA

zdjecie 3

Beza Pavlova – smaczna, bardzo delikatna, chrupka na zewnątrz i ciągnąca się wewnątrz.
Bardzo prosta w wykonaniu, a efekt jest niesamowity :) Bezę można upiec kilka dni wcześniej, a godzinę przed podaniem wypełnić środek kremem lub samymi owocami. My tym razem zrezygnowaliśmy z kremu, użyliśmy dżemu truskawkowego i gorzkiej czekolady :)

Składniki :

250 gram białek
250 gram cukru
1 łyżeczka octu

Przygotowanie :

Białka i cukier miksujemy razem, gdy masa zacznie gęstnieć, dodajemy ocet i dalej ubijamy, aż beza będzie się szkliła. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Wyłożyć masę białkową i uformować wyrównując boki bezy szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez około 3 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze. My wyłożyliśmy naszą Pavlovą dżemem i startą gorzką czekoladą, dodatkowo lody pistacjowe i wiśnie z kompotu :) Wcale nie była za słodka :)
Przepis na krem do bezy znajdziecie w przepisie : Bezowa Chmurka

Smacznego :)

zdjecie 1 zdjecie 2 zdjecie 2a zdjecie 3 zdjecie 5

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz