BEZA Z TRUSKAWKAMI

FullSizeRender-3

Składniki na bezę :

300 gram białek
300 gram cukru
3 łyżki soku z buraka
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i buraka. Całość wykładamy na matę do pieczenia. Pieczemy przez 20 min na 140 stopni, a następnie trzy godziny na 100 stopni z termoobiegiem.

Składniki na krem:

500 ml śmietany 36%
200 gram truskawek ( 100 g do dekoracji, a reszta do śmietany )
1 łyżka cukru pudru
1 listek żelatyny lub jedna łyżeczka

Wykonanie :

Żelatynę i cukier puder rozpuszczamy w 50 ml śmietany. W bardzo małym naczynku. Odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Resztę bardzo mocnej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietanę z żelatyna i łączymy z drobno pokrojonymi truskawkami. Gotowy krem przekładamy na bezę i dekorujemy resztą truskawek. Odstawiamy do lodówki na około dwie godziny.

Smacznego 😀

B0F6A22A-5E73-465F-80FB-C3896AD038C4 E1FCA7E3-984C-49A6-8FF9-7EABE5859419 FullSizeRender IMG_4336 IMG_4338FullSizeRender-2FullSizeRender-3FullSizeRender-1

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz