BEZOWA CHMURKA

foto 11

Mówi się, że bezy to jedne z bardziej niewdzięcznych do zrobienia ciastek. Przepisów na nie jest setki. Znawcy powołują się na sposoby kulinarnych gwiazd szklanego ekranu.
Podam wam najprostszy przepis jaki istnieje. Tak piekła moja Babcia Sabina 30 lat temu, kiedy nie było jeszcze kulinarnych show. Dodam tylko, że dobrą przyjaciółką Babci była szefowa Kuchni powojennego hotelu Bristol.

Składniki:

Beza:

1 szklanka białek
2 szklanki cukru
1 łyżka octu

Krem:

200ml śmietany kremówki 30-36% (musi być dobrze schłodzona)
300g owoce leśne (mrożone) lub 4 łyżki kwaskowej marmolady np. czarna porzeczka
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki wody

Przygotowanie

1. Beza:

Białka i cukier miksujemy razem, gdy  masa zacznie wyraźnie gęstnieć, wtedy dodajemy ocet i dalej ubijamy, aż beza będzie szkliła się jak aksamit sukni prima balleriny Anny Pavlovej*.
Następnie przygotowujemy dwa kwadraty pergaminu na blachach do pieczenia i formujemy na nich kręgi tej samej średnicy o wysokości minimum 3-4 cm. Tak przygotowane „blaty” wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100-110 stopni na ok. 2 godziny. Po upieczeniu trzeba być z nimi bardzo ostrożnym.

foto 1-1foto 2-1foto 3-1foto 4-1

2. Krem:

Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżeczkach bardzo ciepłej wody i zostawiamy aby ostygła.
Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mrożone owoce, ja opłukuję je z kryształków lodu pod zimną wodą przez kilka sekund, a następnie osuszam na ręczniku papierowym, dzięki temu, że owoce są lodowate, możemy mieć pewność że krem „nie popłynie”. Ubitą śmietanę, owoce i wcześniej rozpuszczoną żelatynę łączymy za pomocą łyżki lub w mikserze na najwolniejszych obrotach możliwie jak najkrócej. Jeżeli nie macie w domu profesjonalnej szprycy cukierniczej, możecie przełożyć krem do woreczka śniadaniowego, po odcięciu jednego z rogów będzie wam łatwo nakładać krem.

foto 5-1foto 6foto 7foto 8

3. Tort czyli wszystko w jedną całość :-)

Na upieczone wcześniej blaty ( można je zrobić nawet kilka dni wcześniej i odłożyć w suche miejsce) nakładamy krem, pomiędzy dwa krążki bezy, pamiętając aby zostawić coś na górę !!! na wierzch możecie ułożyć odrobinę pozostałych owoców, lub co wam tylko podpowie wasza kulinarna wyobraźnia.

foto 9foto 10

* Anna Pavlova – historia głosi, że deser pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade.

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz