BEZOWY WIANUSZEK

img_0596

Składniki na bezę :

300 gram białek
300 gram cukru
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Do miski malaksera wsypujemy białka i cukier, gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy sok z cytryny i miksujemy do momentu aż beza będzie się szkliła. Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni i pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez 3 godziny. Ja gotowa masę wlałam do rękawa cukierniczego. Na środku blaszki położyłam miskę i masę wyłożyłam na około.

Składniki na mus czekoladowy:

300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
100 gram gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru

Wykonanie :

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier puder. Na koniec dodać czekoladę cały czas miksując. Przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić. Beze udekorować musem z czekolady. Można również dodać sos śliwkowy. Wykonanie go jest bardzo proste. Wystarczy zdusić 200 gram śliwek na koniec zmiksować na gładka masę. Na koniec posypać granatem.

Smacznego 😀

img_0562 img_0588 img_0589 img_0590 img_0596

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz