BUŁECZKI Z KONFITURĄ Z RÓŻY

roze

Przepis na konfiturę różaną:

4 duże garście płatków róży

1/2 szklanki cukru

Płatki z cukrem ucieramy w moździerzu przez około 8-10 minut

11737084_893840840686611_1008294085_n 11748822_893840837353278_788140186_n11655498_889764527760909_433015570_n11733291_893840844019944_737812673_n11717006_889764537760908_2084027656_n

Przepis na konfiturę truskawkowo- rabarbarową:

Rabarbar obieramy, kroimy w plastry i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na godzinkę, aż puści sok. W tym czasie myjemy truskawki, kroimy na pół i wrzucamy do rabarbaru. Rabarbar wraz z truskawkami dusimy na wolnym ogniu, do czasu odparowania soku. Gotową konfiturę przekładamy do słoika.

11720735_893841070686588_485634217_n 11751286_893841077353254_1980441328_n 11721206_893841080686587_984117251_n

 

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki

1 szklanka mleka

3 jajka

100 g masła roztopionego

20g drożdży świeżych

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru, dodajemy podgrzane mleko i dwie łyżki mąki, robimy rozczyn. Mąkę, cukier, jajka, wsypujemy do miski malaksera. Dodajemy rozczyn, roztopione masło i wyrabiamy w malakserze lub ręcznie. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.

Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy. Jedną część smarujemy konfiturą różaną a drugą konfiturą truskawkowo – rabarbarową. Zwijamy jak na roladę. Kroimy na 8 części, układamy obok siebie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 min. Gotowe bułeczki możemy polukrować.

Przepis na lukier: Jedną szklankę cukru pudru rozcieram z trzema łyżkami wrzątku.

11737105_893841277353234_390179693_n11739634_893841270686568_1653383758_n11737014_893841274019901_688324405_n11720616_890223524381676_165324476_n

 

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz