CZAS NA FAWORKI!

foto 8

Składniki :
500g mąki
4 żółtka
4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
cukier puder (do dekoracji)
tłuszcz (do smażenia)
łyżkę spirytusu
szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, spirytus i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy cieniutko, kroimy w prostokąty i nacinamy każdy pasek pośrodku i przewlekamy. W garnku rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170-180 C. Smażymy prawa-lewa do uzyskania brązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym. Odsączone faworki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

foto 1 foto 2 foto 3 foto 4 foto 5 foto 6 foto 7 foto 8

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz