DOM PACHNĄCY PIERNIKIEM {Przepisy na Święta}

foto 1

Piernik, jak dla nas, jest najprostszym ciastem na świecie. Robimy go niezależnie od pory roku. W grudniu robiliśmy go już trzykrotnie:-) Może długo leżeć, a tak naprawdę im dłużej, tym smakuje lepiej. Dla nas, jest to idealny deser na zimowe wieczory.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

¾ szklanki cukru

¾ szklanki miody

3 łyżki domowej przyprawy do piernika lub cała torebka przyprawy korzennej

1 jajko

50 gram masła/margaryny

1 szklanka mleka

1 łyżeczka sody

6 orzechów włoski

6 suszonych śliwek

10-15 rodzynek (wcześniej namoczonych)

1 łyżeczka kakao ( do koloru )

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy miód i dalej ucieramy aż do jednolitej konsystencji. Kolejno dodajemy jajko, mleko i mieszamy przez około 3 minuty. Kiedy wszystkie składniki mokre są dobrze wymieszane dodajemy resztę naszych składników (suchych). Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, gotową masę wkładamy do foremki i pieczemy przez 50-60min minut. Gotowe ciasto odkładamy do ostygnięcia, najlepiej na noc. Piernik kroimy wzdłuż na trzy części. Każdą z części smarujemy konfiturą.

Nasz piernik został polany czekoladową polewą: 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w garnku z jedną łyżką masła/margaryny.

Przepis na konfiturę domowej roboty

Składniki :

Śliwki suszone 200g
Starta skórka z pomarańczy
Przyprawa korzenna do piernika
Miąższ z pomarańczy i sok wyciśnięty z pozostałości
Czekolada deserowa 1/2 tabliczki
Rum lub brandy 50ml

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem rumu wkładamy do garnka i dusimy na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i ew. dodając odrobinę wody. Gdy konfitura będzie gotowa, na sam koniec dodajemy alkohol.

foto 1foto 2foto 3foto 4foto 5foto 6foto 7foto 8

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz