KAKAOWA TARTA Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI

foto 11

Kakaowa tarta z kremem budyniowym i truskawkami

Truskawki za mną chodzą już od dwóch tygodni, dziś kupiłam ½ kg z zamiarem zrobienia ciasta drożdżowego, ale nasza znajoma zadecydowała, że woli tartę:-) Więc robimy tartę. Miała być z bitą śmietaną, a tu znowu niespodzianka! Kolega kupił mi zwykłą śmietanę, dzwonię do Mateusza po poradę czy może uda się coś z tego zrobić, Mati radzi dodać żelatyny więc dodajemy, hm jedna porcja nie pomaga, próbujemy jeszcze raz, wyszła woda… Spoglądam do lodówki, spoglądam do szafki i zastanawiam się z czym możemy zrobić naszą tartę? Same truskawki to trochę kiepski pomysł, pada na galaretkę, woda w czajniku już się grzeje, ale kolega stwierdza, że woli z budyniem ok. robimy z budyniem, którego nie mamy oczywiście w domu, szybka wędrówka do sklepu za 10 min mamy budyń więc zaczynamy:-)

I.Składniki na tartę:

200 g mąki pszennej

100 g masła

2 łyżki cukru

2 łyżki kakao

1 jajko

II. Składniki na krem :

2 szklanki mleka

2 łyżki cukru

1 opakowanie budyniu

Potrzebujemy również  ½ kg truskawek

Przygotowanie tarty :

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Ciasto będzie kleiste. Formujemy z niego kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze pergaminu, wałkujemy do porządnej średnicy, wkładamy do formy razem z pergaminem. Papier do pieczenia nakłuwamy nożykiem tak aby ciasto podczas pieczenia mogło „oddychać”. Wkładamy do pieca na 160 stopni ok. 20-25min. Podczas pieczenia pergamin odklei się od ciasta samoistnie, wtedy w połowie czasu możemy go zdjąć bez żadnych trudności. Fajny i szybki sposób na przygotowanie ciasta bez bałaganu i mąki.
Gdy ciasto jest gotowe, wlewamy na nie krem i wkładamy do pieca na 10-15 min w temperaturze ok 110-120 stopni.

foto 1foto 2

Przygotowanie kremu :

Do rondelka wsypujemy budyń, cukier i wlewamy mleko wszystko razem na małym ogniu dokładnie mieszamy aż do zawrzenia, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika odstawiamy do ostygnięcia, ja ciągle mieszałam, nie chciałam więcej niespodzianek. Na wystudzoną tarte wlewamy krem budyniowy i układamy truskawki. Gotowe:-)

Smacznego !

foto 5foto 6foto 9foto 11foto 8

A tutaj znajdziecie przepis na równie pyszną tartę cytrynową:-)

 

 

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz