MAZUREK KAJMAKOWY

FullSizeRender-4

Mazurek kajmakowy
Składniki na ciasto :
350 gram mąki
1/2 szklanki cukru pudru
250 gram masła
2 żółtka

Wykonanie :
Mąkę przesiać, przesiekać z zimnym masłem. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować placek o grubości 2 cm. Ułożyć w natłuszczonej formie, nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i upiec na złoty kolor.

Masa:
1 puszka gotowej masy kajmakowej
40 g migdałów
Garść rodzynek
Garść skórki pomarańczowej

Wykonanie :
Masę podgrzać, wylać na upieczone ciasto i posypać wedle uznania migdałami, rodzynkami i skórką pomarańczową.

FullSizeRender-3 FullSizeRender-5 FullSizeRender-6 IMG_2659FullSizeRender-4

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz