MAZUREK Z POMARAŃCZOWĄ KONFITURĄ

IMG_3158

Składniki na ciasto:
180 g mąki pszennej
120 g zmielonych orzechów nerkowca
150 g masła
50 g cukru
1 jajo

Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski malaksera i mieszamy na dużych obrotach przez kilka minut, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Kulę z ciasta rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 20 minut do lodówki. Rozwałkować, podziurkować i piec przez 30 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.

Składniki na konfiturę z pomarańczy :
5 pomarańczy
4 łyżki cukru
Skórka otarta z jednej pomarańczy

Wykonanie :
Cukier wsypujemy do garnka. Pomarańcze obieramy, kroimy i wsypujemy do garnka. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut aż powstanie konfitura. Na koniec dodajemy starta skórkę z pomarańczy.

Dodatkowo potrzebujemy jedną tabliczkę czekolady. Mazurek smarujemy roztopioną czekolada, następnie kładziemy naszą konfiturę z pomarańczy. Na koniec możemy ozdobić pokrojonymi pomarańczami.

Smacznego 😊

IMG_3149 IMG_3150 IMG_3151 IMG_3152 IMG_3153 IMG_3154 IMG_3155 IMG_3157 IMG_3158 IMG_3159

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz