MUFFINY BANANOWE

IMG_2492

Składniki na ciasto :

3 banany
2 jajka
50 ml miodu
80 g masła
200 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu

Wykonanie :

W misce najpierw miksujemy banany z jajkiem, dodajemy miód, rozpuszczone masło. Następnie wszystkie składniki suche. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wylewamy gotową masę do foremek i pieczemy przez 40-45 minut.

IMG_2498IMG_2502IMG_2504IMG_2497
Składniki na karmel:

5 łyżek cukru
2 małe pomarańcze
3 łyżki masła

Wykonanie :

W małym rondelku roztapiamy cukier na złoty karmel, dodajemy pokrojone pomarańcze i pogotować aż zgęstnieje. Dodajemy masło i dalej gotujemy aż zgęstnieje. Następnie należy zmiksować, przecedzić i lekko schłodzić. Przelewamy do worka cukierniczego i polewamy na upieczone Muffinki. Dla dekoracji posypujemy orzechami nerkowca, wcześniej rozbijamy orzechy w moździerzu.

IMG_2496IMG_2494IMG_2492

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz