PĄCZKI, PĄCZUSIE Z LUKREM

PAPAA

W tłusty czwartek chyba nikt z nas nie jest w stanie odmówić sobie pączka. Z marmoladą, budyniem, posypane cukrem pudrem albo oblane lukrem 😊 My zrobiliśmy średnie pączki z marmoladą z whisky i pomarańczy oraz kilka z dżemem truskawkowym 😊

Składniki na 30 średnich pączków:

500g mąki
100 g masła (rozpuszczonego)
60 g cukru
25 g drożdży świeżych
200 ml mleka
Szczypta soli
3 jajka
2 łyżeczki spirytusu
Olej kokosowy lub normalny do smażenia
Konfitura do nadziewania.

Wykonanie :

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miksera wsypujemy resztę składników, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i wykrawać oringiem lub szklanką pączki. Przykryć na 30-40 min do napuszenia. Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do 170 stopni. Ostygnięte pączki nadziewany konfiturą i posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. My zrobiliśmy lukier z jednej szklanki cukru pudru i 3 łyżek gorącej wody.

Smacznego 😊

IMG_1012 IMG_1013 IMG_1014 IMG_1015 IMG_1016 IMG_1017 IMG_1018 IMG_1019 IMG_1020 IMG_1021 IMG_1022

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz