PANNA COTTA

foto 4

Panna Cotta, czyli deser na szybko. Uwielbiam ją zwłaszcza latem. Jest smaczna, szybka i nigdy się nie nudzi.

Składniki :

200 ml mleka
200 ml śmietany 30-36%
50 g drobnego
1 laska wanilii / lub otarta skórka z połowy cytryny
2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie :

W zimnym mleku namoczyć żelatynę przez ok 5min. Następnie dodajemy resztę składników i podgrzewamy aby cukier i żelatyna się rozpuściły.
Uwaga ! Gdy laska wanilii namięknie, wówczas wyjmujemy ją i przecinamy wzdłuż, następnie ponownie wkładamy do naszej mikstury. W ten sposób cały ekstrakt uwolni się do wywaru. Całość przelewamy przez sitko do wcześniej przygotowanych foremek (my użyliśmy słoików) i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Na zdjęciach podany jest z musem z marakui, doskonale smakuje również z malinami czy truskawkami.

fota 1foto 2foto 3foto 4foto 6foto 5foto 7

 

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz