PYSZNE I SŁODKIE KOKOSANKI

foto7

Kokosanki – ciasto, które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. Piecze się je w moim domu od wielu lat. To chyba jedyne ciacho, przy którym chcą pomagać wszyscy :) Za słodkościami nie przepadam, ale za jedną kokosankę mojej siostry Edyty nieraz dałabym się pokroić :) Pamiętam jak razem z moim bratem Andrzejem podkradaliśmy kluczyk do magicznego barku mojej siostry, która przed świętami musiała zamykać kokosanki na zamek! Ciasto, którego nigdy nie mamy dość, które jest jak wino – im dłużej poleży tym jest lepsze.

Składniki na biszkopt:

500g mąki
300g cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g margaryny
100g miodu

Wykonanie:

Margarynę roztopić z miodem, wystudzić. W misce malaksera ucieramy cukier z jajkami.
Dodajemy na zmianę miód i mąkę. Ja dla koloru dodałam kakao, niecałe dwie łyżki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Wystudzony biszkopt kroimy na prostokąty wielkości 6×4.

Polewa :

300g margaryny
300g cukru
2 łyżki kakao

W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem (możemy dodać 2 łyżki wody) i dodajemy kakao. Do posypania potrzebujemy 400g wiórek kokosowych.
Biszkopt moczymy w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Kokosanki najlepiej przechowywać zamkniętym pudełku lub pod folią spożywczą.

Smacznego :)

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz