ROGALIKI DROŻDŻOWE Z PORZECZKOWĄ KONFITURĄ

foto 6

Rogaliki drożdżowe z porzeczkową konfiturą :-)

Składniki :

2 szklanki mąki

0,5 szklanki mleka

25 g drożdży

30 g masła

½ szklanki cukru

Konfitura porzeczkowa

2 jajka

Wykonanie:

Do miski malaksera wsypujemy: mąkę, cukier, rozpuszczone masło i dwa żółtka (białka zostawiamy do posmarowania rogalików). Z mleka, drożdży i odrobiny cukru robimy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy przez około 5 minut w malakserze i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkować na grubość 0,5 centymetra. Na każdy kwadrat kładziemy łyżeczkę konfitury i zwijamy rogale. Białka lekko roztrzepujemy i smarujemy przed upieczeniem nasze rogaliki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez  10 min. Ps. Przechowujemy pod ściereczką ;)

Smacznego :-)

foto 1 foto 2 foto 3 foto 4 foto 5 foto 6 foto 7 foto 8

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz