ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI {Przepisy na Święta}

foto 10

Pierniczenie czas zacząć! Moje pierniczki lądują na choince, mam to szczęście, że nie lubię słodyczy, a Mateusz za pierniczkami nie przepada. Najważniejszym składnikiem w pierniczkach jest miód, to on powoduje, że pierniczki są twarde zaraz po upieczeniu, drugim bardzo ważnym składnikiem jak dla mnie jest przyprawa piernikowa , którą robię sama.

Składniki na ciasto :

4 łyżki miodu

420g mąki pszennej

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanki cukru pudru

1 jajo

2 łyżeczki przyprawy do piernika

70 g masła

Przyprawa piernikowa :

50g cynamonu

10g goździków

5 g kardamonu

6 g anyżu

7 g ziela angielskiego

1/2 (ok 3 g) gałki muszkatołowej

10 g mielonego imbiru

5 g kolendry

3 g czarnego pieprzu

3 g różowego pieprzu

ziarenka z 2 lasek wanilii

Wszystkie składniki mieszamy w blenderze.

foto 1 foto 4

Wykonanie  :

W małym rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, do miski wsypujemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Wałkujemy ciasto o grubości 2-3 mm lekko podsypując mąką. Wykrajamy pierniczki o dowolnym kształcie, przekładamy na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, pierniczki układamy na blaszce i pieczemy przez około 7 minut.  Jak już wcześniej wspomniałam moje pierniczki będą wisiały na choince, przed pieczeniem zrobiłam słomką do napojów dziurki. Rok temu zrobiłam duże serca piernikowe w środku z mniejszym sercem, które wypełniłam landrynkami (wcześniej musimy je mocno młotkiem rozgnieść ) i powstało piękne serce, które powiesiłam na oknie. W tym roku udekorowałam lukrem, na 5 łyżek cukru pudru daję 2 łyżki gorącej wody.

Smacznego !

foto 2foto 3foto 5foto 6foto 7 foto 8 foto 9foto 10foto 11foto 12

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz