TARTA CYTRYNOWA

foto 10

Tarte au lemon – Francuska oda do radości

O smaku tej tarty można by napisać poemat. Jej zbalansowana słodycz i kwaskowość cytryny/limonki grają razem jedne skrzypce.

Składniki:

Ciasto:

3 jajka
300g mąki
120g cukru pudru
150g miękkiego masła, lub margaryny, choć niejeden cukiernik nas za to przeklnie ;-)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Ciasto będzie kleiste. Formujemy z niego kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze pergaminu, wałkujemy do porządnej średnicy, wkładamy do formy razem z pergaminem. Papier do pieczenia nakłuwamy nożykiem tak aby ciasto podczas pieczenia mogło „oddychać”. Wkładamy do pieca na 160 stopni ok. 20-25min. Podczas pieczenia pergamin odklei się od ciasta samoistnie, wtedy w połowie czasu możemy go zdjąć bez żadnych trudności. Fajny i szybki sposób na przygotowanie ciasta bez bałaganu i mąki :-)
Gdy ciasto jest gotowe, wlewamy na nie krem i wkładamy do pieca na 10-15 min w temperaturze ok 110-120 stopni.

Krem limonkowy

Składniki:

2 limonki lub cytryny
2 łyżki cukru
250ml śmietanki 30-36 %
3 całe jajka + 3 żółtka
3 pozostałe białka zostawiamy na bezę na wierzch tarty (wersja dla ambitnych)

Przygotowanie kremu:

Limonki bardzo dokładnie myjemy (szorujemy) pod bieżącą gorącą wodą, następnie wyciskamy z nich sok do rondelka i dodajemy pozostałe składniki, oraz skorupy limonek (podczas procesu podgrzewania oddadzą swój aromat do kremu). Całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy mikstura zacznie uzyskiwać temperaturę i powoli gęstnieć, wtedy wyjmujemy z niej skorupy wyciśniętych wcześniej limonek i wyciskamy je jeszcze raz do powstającego kremu. Musimy pamiętać cały czas o mieszaniu, w przeciwnym wypadku białko się zetnie i krem się zwarzy. Gdy nasza masa zacznie być wyraźnie gęsta, wtedy przelewamy ją na wcześniej upieczony „spód” i pieczemy do momentu aż masa zetnie się do końca. Można to sprawdzić potrząsając delikatnie formą z ciastem, powinno być sztywne, delikatnie sprężyste.

Ciasto studzimy i możemy podawać, ale jak już wspomniałem mam jeszcze wersję dla ambitnych ;-)

Puszysta zapiekana beza w 5 minut

Składniki:

2 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka octu
3 łyżki wody

Przygotowanie:

Białka ubijamy, gdy zaczną sztywnieć dodajemy ocet. W rondelku łączymy cukier i wodę i gotujemy aż powstanie gęsty przezroczysty wrzący syrop, następnie wlewamy go powoli (zaparzamy bezę) do ubijanych białek i miksujemy aż masa będzie aksamitna. Bezę przekładamy na ostudzoną tartę  i zapiekamy za pomocą palnika gazowego lub zapiekamy przez kilkanaście sekund w piekarniku (opcja grill -górna grzałka). Palnik można kupić w sklepach z artykułami kuchennymi, marketach lub w sprzedaży internetowej.

foto 1foto 2foto 3foto 4foto 5foto 6foto 7foto 8foto 9foto 11

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz