TARTA Z RABARBAREM

foto 12

 
Tarta z karmelizowanym rabarbarem, jabłkiem i skórką z pomarańczy

Składniki :

Na ciasto :

3 jajka
300g mąki
120g cukru pudru
150g miękkiego masła, lub margaryny, choć niejeden cukiernik nas za to przeklnie ;-)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Ciasto będzie kleiste. Formujemy z niego kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze pergaminu, wałkujemy do porządnej średnicy, wkładamy do formy razem z pergaminem. Papier do pieczenia nakłuwamy nożykiem tak aby ciasto podczas pieczenia mogło „oddychać”. Wkładamy do pieca na 160 stopni ok. 20-25min. Podczas pieczenia pergamin odklei się od ciasta samoistnie, wtedy w połowie czasu możemy go zdjąć bez żadnych trudności. Fajny i szybki sposób na przygotowanie ciasta bez bałaganu i mąki :-)
Gdy ciasto jest gotowe, wlewamy na nie krem i wkładamy do pieca na 10-15 min w temperaturze ok 110-120 stopni.

Na karmelizowane owoce :

1 jabłko
1 łodyga rabarbaru
6 truskawek
1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
1 wcześniej przygotowana i stężała galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Aby przygotować masę owocową należy zagotować wodę z cukrem, następnie dodać owoce i dusić na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gdy owoce ostygną, wówczas układamy je na wcześniej upieczony kruchy spód. Dekorujemy galaretką, wkładamy do lodówki na 1-2 godziny aby się schłodziło i podajemy ze świeżymi owocami.

 

 

foto 1 foto 2 foto 3 foto 4 foto 5 foto 7 foto 8 foto 9 foto 10 foto 11

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz