TORCIK BABECZKOWY

IMG_3316

Składniki :

150 g masła
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
100g cukru
100 g maku
4 jajka

Wykonanie :

Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kolejno żółtka. Przesiewamy mąkę, mak i wsypujemy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą składników. Gotową masę wylewamy do foremek. Piekarnik rozgrzewamy na 170 stopni i pieczemy przez 60 min do suchego patyczka. Upieczone babeczki kładziemy na talerz. Polewamy lukrem zrobionym z 8 łyżek  gorącej wody i 25 łyżek cukru pudru. Gotowy lukier wylewamy na nasze babki i posypujemy skórką pomarańczową.

Smacznego 😊

IMG_3310 IMG_3311 IMG_3312 IMG_3313 IMG_3314 IMG_3315 IMG_3316

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód i cukier i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz