EKSPLOZJA SMAKU! MAURITS VAN DER VOOREN

tort

Maurits van der Vooren – zastępca szefa kuchni w holenderskiej restauracji Latour z gwiazdką*Michelin.  Ma 32 lata. Od 7 lat pracuje w restauracji Latour, (z jedną gwiazdką w przewodniku Michelin) w Grand Hotel Huis ter Duin (5 gwiazdek) w Holandii. Chce tworzyć rzeczy innowacyjne, które są eksplozją smaku, a jednocześnie piękne dla oczu. Lubi robić zdjęcia swoich dań i dzielić się nimi na Instagramie.

Jak wygląda twój dzień pracy?

Każdy dzień w kuchni rozpoczynamy o godzinie 13:00. Jest nas sześciu i przygotowujemy kolację dla maksymalnie 50 osób. Wszystko co wychodzi z kuchni jest robione przez nas ręcznie, wyłącznie na świeżych produktach.

14666052_10154032963802898_8668932579367714204_n

image4

Pierwsze danie, które zrobiłeś jako kucharz ?

Miałem 14 lat, kiedy rozpocząłem pracę na kuchni. Wykonywałem dosłownie kilka potraw: burgery, sałatki ale powoli uczyłem się coraz bardziej skomplikowanych dań.

Kto dla Ciebie jest wzorem do naśladowania ?

Wzorem do naśladowania są dla mnie Sergio Herman, Jonnie Boer i Jordi Roca.

Czy masz takie miejsce na ziemi, w którym bardzo chciałbyś pracować ?

Tutaj gdzie pracuję – to jest moje wymarzone miejsce. Mam wszystkie narzędzia, dobre produkty i świetny zespół. :)

Gotujesz w domu ?

Tak, typowe holenderskie jedzenie, łatwe w przygotowaniu. Chyba, że przychodzą przyjaciele na kolację, wtedy robię coś specjalnego.

image6

Co przygotowałbyś dla mnie w 10 minut?

Homara.

Jaki byłby Twój ostatni posiłek w życiu ?

Kolacja w restauracji Hakkasan – najlepsza na świecie!

Jakim smakom jesteś najbardziej wierny ?

Smakom japońskim: dhasi, ponzu, mirin, sushi vinegair.

Co sądzisz o obecnych trendach w gastronomii ?

Nie ma granic, wszystko jest teraz możliwe ale myślę, że klasyczne dania powrócą.

Najważniejsza chwila w życiu zawodowym ?

Byłem prywatnym szefem kuchni prezydenta Baracka Obamy, gdy przez 48 godzin był w Holandii na szycie NATO.

Czy chciałbyś aby Twoje dzieci poszły w Twoje ślady ?

Byłoby miło :) Mam 3-letnią córkę Julię i syna Beau, który ma 15 tygodni. Julia już jest zainteresowana gotowaniem, miała swoją małą kuchnie do zabawy.

Jak wygląda Twoje życie prywatne?

Mój prywatny czas, to chwile spędzone z rodziną. Ale kiedy dzieci idą spać, pracuję nad nowymi kreacjami kulinarnymi.

Najzabawniejsza sytuacja na kuchni ?

Przez większość czasu, kiedy przygotowujemy dania jest zabawnie, ale kiedy w restauracji pojawiają się pierwsi goście i zaczyna się serwis, wtedy zaczyna się poważny biznes.

image5

Jakie masz rady dla początkujących kucharzy ?

Powinni rozwijać swoje umiejętności w najlepszych restauracjach, preferowałbym gwiazdkowe restauracje Michelina, ponieważ właśnie tam można zdobyć najlepsze podstawy.

Najwspanialsza kuchnia świata – twoim zdaniem w jakim kraju się znajduje ?

Myślę, że w Hiszpanii, w regionie Sant-Sebastian i Bilbao, znajduje się tu dużo bardzo dobrych i interesujących restauracji.

Zamieszczasz piękne zdjęcia na Twoim Instagramie. Robisz je sam ? Potrzebujesz na to dużo czasu ?

Wszystkie zdjęcia robię sam iPhonem. Myślę, że fajnie jest pokazać, co robimy. Dziennie zajmuje mi to 20 minut.

image3

14721444_10154032963987898_5865848914785051780_n

image2

EXPLOSION OF TASTE !

Maurits van der Vooren, 32 years, work for 7 years at restaurant Latour (1michelinstar) that situated in Grand Hotel Huis ter Duin (5 stars) in the Netherlands. About my cooking style: I want to create things that are innovative, with explosion of taste and beautiful to see. I like to make Pictures of my creations and show them on social media.

Can you tell me about your day at work ??

Every day we start around 13.00. We stand with six Cooks in the Kitchen And cook only for up 50 people for diner everything that comes out of our kitchen is handmade, and we work with daily fresh products

What was the first dish that you’ve done as a chef ?

I was 14 when I started working in the kitchen, I did make several dishes like burgers and salads, but have little by little climbed to the top

Who is the model for you to follow ?

My examples are Sergio Herman jonnie boer and Jordi Roca.

Do you have your dream place where would you like to work ?

Where I work is my dream job I have all the tools to make a Good product and a Good team

Do you cook at home ?

Yes but then tipical Dutch Food, and easy to make. When there are friends coming for diner I will make something special.

What would you prepared for me in 10 minutes … i mean some food ;-) ?

A Lobster thermidor

What would like to have as last meal in life ?

A diner in restaurant Hakasan, the best dimsum in the world.

What flavours you are most faithful ?

Japanese flavours; dhasi, ponzu, mirin, sushi vinegair

What do you think about current trends in gastronomy ?

There are no bounderies, everything is possible but I think that the classic dishes will come back.

What was the most important moment in Your professional chefs life ?

That, I was the private chef for President Obama for 48hours when he was in the Netherlands for the NAVO top.

Do you want to make your children have gone in Your footsteps / chefsteps ?

Yes that would be nice. I have a daughter Julia, she is 3 years and a son Beau 15 weeks. Julia is already interested in cooking, she have her own little kitchen to play with.

Private lives there ? How it looks like ?

In my private time, I want to spend time with my family. In the evening when the kids are sleeping I work on new creations.

What was the funniest situation at the kitchen, is it some fun there ?

In our kitchen there is most of the times fun during the mise on place, in the evening when the guests are arriving its serious business

What advice do you have for young cooks ?

Do internships at high level restaurants and prefer restaurants with a michelinstar because then the basic of cooking is good.

In which country is, in Your opinion, the most beautiful/interestig kitchen ?

In Spain and then the region Sant-Sebastian and Bilbao, there you have a lot of good and interesting restaurants.

Photos on your instagram, are so beautiful. Are you doing it ? is it a long preparation ?

All the Pictures I make by myself with my iPhone! I Think It’s good to show what we make. Per day Im 20 minutes busy with it.

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Szef na widelcu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz