TYLE PRZEDE MNĄ DO SPRÓBOWANIA!

foto 2

Łukasz Toczek, data urodzenia 16.10.1986
Ukończył szkołę gastronomiczną w Gdyni. Przez ostatnie 2 lata był szefem kuchni w restauracji Metamorfoza w Gdańsku. Teraz pracuje jako executive chef w Pałacu Prymasowskim, w którym otwarto włoską restaurację Focaccia.

Czym jest dla Ciebie kuchnia?

Kuchnia jest dla mnie miejscem, gdzie mogę oderwać się od rzeczywistości i pozwolić sobie na chwile dla siebie. W domu, kuchnia kojarzy mi się z moją mamą, z którą gotuję od najmłodszych lat.

Pierwsze danie które zrobiłeś samodzielnie?

Sernik. Zawsze pomagałem mamie przy ciastach i po jakimś czasie zrobiłem je sam. Chyba, że kanapka z serem i dżemem też się zalicza ? ;-)

Jak wygląda Twoja praca?

Staram się, żeby była jak najbardziej zorganizowana i harmonijna, ale jak wiadomo, w gastronomii zdarzają się chwile, kiedy wszystko wymyka się spod kontroli. Więc odpowiadając krótko: jest to praca pełna wyzwań.

Kto jest dla Ciebie wzorem do naśladowania?

W życiu prywatnym rodzice, a w zawodowym Marco Pier White.

Masz takie „swoje miejsce” na ziemi gdzie chciałbyś pracować?

Chyba każdy ma swoje wymarzone miejsce do pracy. Moje to Nowy Jork. Mieszkanie na Bronxie i praca w jednej z najlepszych restauracji.

Co byś mi ugotował w 10 minut ? ;)

Możliwe, że potrzebowałbym paru minut więcej, ale odpowiedź jest oczywista, jajecznicę. Taką w kąpieli wodnej.

Jaki byłby Twój ostatni posiłek w życiu?

Jaki? Na pewno smaczny.

Gotowanie w domu, przykra konieczność czy chwila dla siebie?

Ani jedno ani drugie. Dla mnie to możliwość spędzenia czasu ze znajomymi i z rodziną.

Jakim smakom jesteś najbardziej wierny?

Czy można być wiernym smakom? Nie chce się ograniczać do jednego lub jakieś gamy smaków, skoro tyle przede mną do spróbowania.

Co sadzisz o obecnych trendach w gastronomii? W jakim kierunku podążamy?

Myślę, że podążamy w kierunku kuchni prawdziwej, gdzie dba się o produkt i smak.

Najważniejsza chwila w życiu zawodowym?

Było dużo chwil ważnych, ale ta najważniejsza jeszcze przede mną.

Czy chciałbyś, żeby Twoje dziecko w przyszłości poszło w Twoje ślady?

Chciałbym, żeby samo wybrało swoja drogę. Jeśli będzie to gastronomia, zawsze będzie mogło liczyć na moje wsparcie i wiedzę.

Życie prywatne, istnieje? Jak wygląda?

Nie lubię chwalić się swoim życiem prywatnym. Jest i ma się dobrze.

foto 1

Przepis Łukasza Toczka na raviolo z płynnym żółtkiem

Makaron: (na 5 porcji)

500 gr mąki 00
10 jaj

Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, odkładamy do lodówki w foli spożywczej na godzinę.

Farsz:
Ziemniaki 500g
Cebula 150 g
Szałwia 10 listków
Cream fresh 100g
Mleko 1l
Sól
pieprz
Masło 200g
Żółtko 5 szt

Cebulę podsmażyć na złoto. Zagotować ziemniaki w mleku z solą.
Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez sito. Połączyć z cebulą cream fresh.
Rozpuścić masło, wkroić do niego szałwię, połączyć z masą ziemniaczaną. Poczekać aż wystygnie.
Makaron rozwałkować na cienkie płaty, ułożyć masę z miejscem na żółtko na makaronie. Zakryć równie cienkim płatem i uformować według gustu. Raviolo gotować 4 minuty.

10934676_410083042496006_418854992_n

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Szef na widelcu i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz