AKSAMITNY KREM Z PORÓW

foto 9

Vichysoise – krem z porów, ziemniaków i cebuli. Smakuje doskonale na zimno jako chłodnik, jak również na gorąco. Historii na temat jej powstania jest kilka. Większość powołuje się na hotel Ritz-Carlton w Nowym Jorku. Kiedyś jednak udało mi się dokopać, że zanim porowy krem zaczął być serwowany za wielką wodą, przyrządzany był na bazie leczniczej wody Vichy, której źródło znajduje się nie gdzie indziej jak we Francji.
Przepisów i wersji jest tyle samo co jej powierników. Przedstawię wam moją.

Składniki :

4 ziemniaki obrane
1/2 selera obranego
1 mały por
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
2 łodygi selera naciowego
2-3 liście laurowe
3-4 plastry boczku
200 ml śmietany kremówki do zupy

Przygotowanie :

Liście laurowe, skórkę pomarańczową i czosnek przesmażamy na oleju na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i powoli zasmażamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy warzywa będą miękkie, zalewamy je wodą (750ml) i gotujemy przez ok 10 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy w blenderze. Fajnym pomysłem jest serwowanie zupy z chrupiącymi plastrami bekonu i łyżką sztywnej kwaśnej śmietany. Zupę można też podawać z chrupkim pieczywem
typu Vasa.

foto 1foto 2foto 3foto 4foto 5foto 6foto 9foto 8

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz