BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI {Przepisy na Święta}

foto 11

W tym roku zrobiliśmy pierogi wegetariańskie i uszka. Przepis na pierogi podamy po Świętach, idealnie się przydadzą na karnawał :-) Ciasto na pierogi/uszka musi być miękkie, elastyczne.

Składniki na ciasto :

3 szklanki mąki

1 szklanka ciepłej wody

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka oliwy/oleju

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajko i włożyć masło lub wlać olej. Zagarniać mąkę do środka dołka, podlewać wodą i jednocześnie łączyć składniki. Ciasto wyrabiać 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Przykryć ściereczką.

Ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy na cienkie płaty, rozkładamy farsz na pierogi lub uszka. W garnku gotujemy wodę, dodajemy sól i wrzucamy nasze pierogi/uszka na kilka minut, aż wypłyną.

Składniki na farsz :

½ kg kapusty kiszonej

5 pieczarek

½ małej cebuli

4 posiekane suszone grzyby (wcześniej namoczone w wodzie)

4 ząbki czosnku

Przyprawy do smaku : sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Cebulę i pieczarki przesmażamy na oliwie lub maśle, dodajemy kapustę. Jeśli jest mało płynne, dodajemy wody lub rosołku jeśli mamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotowy farsz studzimy, a następnie lepimy pierogi/uszka.

Barszcz czerwony

Składniki :

1kg buraków

1 duża marchewka

1 jabłko

1 cebula

1 główka czosnku

Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, świeży tymianek

Wykonanie:

Jabłko, cebulę i marchewkę opiekamy na suchej patelni. Buraki obieramy, cienko kroimy wkładamy do garnka wraz z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na kuchence do momentu aż się zagotuje, zdejmujemy z ognia i wlewamy 50 ml octu spirytusowego, pozostawiamy najlepiej na noc do ostygnięcia. Przed podaniem doprawiamy ewentualnie do smaku odrobiną cukru lub soli.

Smacznego :-)

foto 1-1 foto 3-1 foto 4-1 foto 5-1 foto 6-1 foto 7-1 foto 8-1 foto 9 foto 10 foto 11

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz