CARBONARA A’LA PIEMONTE

zdjęcie nr.8 2

Jest to rustykalna wersja carbonary, którą jada się w północnej części Włoch. Można długo polemizować na temat etymologii tego dania, ale wiem jedno: jest pyszne i prawdziwe:-) A  skąd ta pewność? Nauczyła mnie je przyrządzać rodowita  87-letnia Włoszka z Novary. I powiem wam jedno, Lucia zna się na kuchni jak mało kto. Całe swoje życie gotowała dla swojej rodziny i pracowników zatrudnianych przy uprawach słynnego risotto.

Składniki:

200g boczku wędzonego
1 średniej wielkości cebula
4 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżeczki świeżo startego parmezanu
1 garść rukoli
Sól i świeżo mielony pieprz
300g ugotowanego makaronu*

*Przepis na makaron w dziale Mąka i woda

Przygotowanie:

Boczek, cebulę i czosnek drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, gdy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, wtedy dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na złoty kolor, dodajemy świeżo ugotowany makaron (nie odcedzamy go dokładnie). Zmniejszamy temperaturę do minimum, dodajemy parmezan (3 łyżeczki), dwa jajka, doprawiamy solidną ilością świeżo mielonego pieprzu, dokładnie mieszamy i na sam koniec łączymy ze świeżą rukolą. Układamy porcje na podgrzanych talerzach.
Dekorujemy pozostałym parmezanem i jeżeli macie w posiadaniu to wskazana jest oliwa z oliwek np. truflowa.

zdjęcie nr.1zdjęcie nr.2

zdjęcie nr.3zdjęcie nr.4zdjęcie nr.5zdjęcie nr.6zdjęcie nr.8

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz