CHŁODNIK Z BOTWINY

foto 4

Chłodnik z botwiny

Składniki :

1 pęczek botwiny
4 ogórki kiszone
1 szklanka soku z ogórków
1/2 L jogurtu naturalnego
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
Sól pieprz do smaku

Przygotowanie :

Botwinę myjemy, buraki od botwiny obieramy, wszystko kroimy i wkładamy do szerokiego garnka (ważne) i zalewamy wodą nieco ponad botwinę, następnie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wstawiamy na „ogień”, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Do przegotowanej botwiny dodajemy zimny sok z ogórków i posiekane ogórki kiszone. Całość studzimy w lodówce. Następnie serwujemy na talerzu z jogurtem naturalnym i wlewamy na górę nasz chłodnik.

Jest to dosyć nietypowy, ale doskonały sposób przygotowania i prezentacji tej jakże pospolitej chłodnej zupy z młodego buraka. Jeżeli będziecie trzymać się wskazówek, botwina i buraki zachowają kolor i naturalny aromat, będą też chrupiące i świeżutkie. To bardzo stary sposób z XIX wieku, kiedy kucharze ulepszali kuchnię miłością do gotowania ;-)

foto 1foto 2 foto 3 foto 4 foto 5 foto 6 foto 7 foto 8 foto 9 foto 11

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz