CZAS NA BIGOS! {Przepisy na Święta}

foto 1Nie wyobrażamy sobie świąt bez bigosu, dlatego co roku jest naszym numerem jeden na świątecznym stole. Robimy go od podstaw sami, sami kisimy kapustę i zbieramy grzyby.

Kiszenie kapusty :

2 średniej wielkości główki kapusty, sól, kminek i liść laurowy

Kapustę siekamy drobno i ugniatamy z solą, aż do wytworzenia się soku. Wymieszaj z przyprawami i ugnieć w glinianym garnku lub w słoju, tak by całą powierzchnię przykrył kapuściany sok. Jeśli soku jest zbyt mało, dodaj roztwór solny z przegotowaną, ciepłą wodą (2 łyżki na litr).

Składniki na bigos :

1,5 kg kapusty kiszonej

1 cebula

4 ząbki czosnku

Kilka suszonych grzybów

0,5 kg mięsa, my daliśmy cielęcinę

1 duży plaster wędzonego boczku

1 mały kawałek swojskiej kiełbasy

5 suszonych śliwek

Dodatkowo użyliśmy warzyw: jedna marchewka, dwie łodygi selera naciowego i kawałek pora

Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy, majeranek

Wykonanie :

W dużym garnku przesmażamy kapustę z warzywami aż się skarmelizuje. Mięso zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach do złoto brązowego koloru. Upieczone, wystudzone mięso kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Wszystko wkładamy do dużego garnka, podlewamy wodą tak aby przykryć wszystkie składniki. Dusimy przez 1 godzinę, co 15-20 minut mieszamy.

Smacznego!

foto 2 foto 3 foto 4 foto 6 foto 7 foto 8

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz