DOMOWY ROSÓŁ

zdjie nr.5

DOMOWY ROSÓŁ

Składniki :

-woda 2l

-1 udko z kurczaka/ lub korpus

-kość wołowa od rzeźnika (często można ją dostać za darmo)

-cebula 2szt.

-por(10cm górnej części)

-marchew 1szt.

-seler 1/4 średniej wielkości

-pietruszka 1szt.

-czosnek 2 ząbki

-suszony grzybek 1szt (jeżeli mamy)

-dla koloru można dodać plasterek buraka (po wygotowaniu będzie miał bursztynowy kolor)

-przyprawy : liść laurowy x 3szt.

– ziele angielskie x 5 ziaren

– pieprz ziarnisty x 8 ziaren

– lubczyk suszony x 1 płaska łyżeczka do herbaty (jest on głównym składnikiem słynnej Maggi)

– sól morska x 1 płaska łyżeczka do herbaty

zdjnr.1

Zapewne wszyscy pamiętamy opalaną cebulę wrzucaną przez nasze mamy do wywaru. Jest to sposób na kolor i smak. My zaś rozgrzewamy garnek, wlewamy do niego łyżeczkę oleju stołowego, a następnie wrzucamy grubo pokrojone warzywa wraz z przyprawami, muszą one nabrać koloru, wręcz lekko się przypalić, gdy składniki będą mieniły się w większości miejsc barwą złotą i brunatną, wtedy dopiero wkładamy część mięsną i podpiekamy jeszcze chwilę w garnku (nasz ulubiony sposób to zapiec mięso z kośćmi w piekarniku, wtedy wydobędziemy z niego jeszcze więcej smaku).

Pewnie zapytacie „po co to wszystko?”. Powodów jest kilka : wywar będzie klarowny, kolor złocisty bez dodatków kostek rosołowych, a rezultat powali waszych gości na kolana ;-)

zdje nr.2

Całość zalewamy zimną wodą i….. nie gotujemy :-) , nie powinniśmy doprowadzać rosołu do wrzenia, powinien on po prostu „pykać” na wolnym ogniu przez 2 godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przepisy na domowe makarony znajdziecie w dziale Mąka i Woda.

zdie nr.3zdje nr.4

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz