FAJITAS NA WEEKEND I NIE TYLKO

foto 5-2

Chyba każdy z nas zdążył oswoić się z widokiem tortilli zewsząd atakującej nas z banerów reklamowych ulicznych fast foodów, gazetek reklamowych mini i maksi marketów. Powstaje też wiele knajp z meksykańskim jedzeniem sprzedawanym w podejrzanie niskich cenach. Ja mam szczególny sentyment do tej formy jedzenia. Kojarzy mi się z tropikalną kuchnią Meksyku, moim starym przyjacielem – Szefem kuchni z Intercontinental Los Cabos Mexico no i wreszcie z przyjazną bezpretensjonalną atmosferą jedzenia, która pozwala nam poczuć prawdziwy klimat meksykańskiej miłości do jedzenia i ludzi.

Składniki:

Farsz:

2 piersi z kurczaka
1 cukinia
1 czerwona cebula
1 biała cebula
2 papryki dowolnego koloru
1 główka czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy

Marynata:

Idąc z duchem czasu i na skróty można zastosować gotowe mieszanki, ale osobiście uważam, że są mocno przereklamowane.
Marynatę, którą polecam można użyć na kilka takich dań, zatem „męczymy” się tylko raz ! ;-)

Składniki:

1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kminu rzymskiego (tylko nie róbcie dużych oczu, obecnie można go dostać w każdym markecie), 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, 1/3 łyżeczki curry*, 1/2 łyżeczki oregano.
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą w małym słoiczku.

* tak tak Curry to nie tylko Indie, podczas migracji społecznych i handlowych te towary obiegały cały świat, używali go również Aztekowie w nieco zmienionej postaci ale baza jest bardzo podobna.

Dodatki:

1 opakowanie tortilli ok 8szt
1 małe opakowanie jogurtu lub tłustej kwaśnej śmietany
100 g startego sera
1 opakowanie pomidorów krojonych w zalewie

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w plasterki. Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w 1/2 łyżeczki naszej domowej marynaty i łyżce oleju i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie zajmiemy się prostą salsą z pomidorów. Pomidory przekładamy do naczynia dodajemy do nich odrobinę czerwonej i białej cebuli tej samej, której użyjemy do reszty dania, oraz ząbek posiekanego czosnku. Salsę doprawiamy do smaku cukrem solą i pieprzem. Jeżeli jesteście amatorami ostrej kuchni to chyba nie muszę wam podpowiadać o dodaniu papryki Jalapeno, czy Chipotle lub innych ostrości które macie pod ręką.
Powróćmy jednak do „garów”. Rozgrzewamy szeroki garnek, lub dużą patelnię, wlewamy pozostałą oliwę, wrzucamy zamarynowane filety, smażymy na średnim ogniu tylko tyle aby kurczak zmienił kolor, wtedy dodajemy warzywa i posiekany w plastry czosnek i chilli jeżeli lubicie, smażymy przez 2-3 minuty. Na koniec dajemy kilka łyżeczek wody lub piwa aby przyprawy uwolniły cały swój aromat.

Na koniec podgrzewamy placki tortilli i gotowe !!! Całość podajemy z kwaśną śmietaną, wcześniej przygotowaną salsą pomidorową i startym serem. Wszystko nakładamy na nasze meksykańskie naleśniki w dowolnej konfiguracji. Bawcie się bo jedzenie i gotowanie to przecież świetna zabawa.

foto 1-1foto 2-2foto 3-2foto 4-2foto 6-1

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz