HOMAR Z PIETRUSZKOWYM PESTO

foto 7

Homar z pietruszkowym pesto

Składniki

1 mały homar 400-600g ( w Polsce dostępne mrożone w małych i dużych marketach)

1 cytryna
1 łyżka majonezu
1 czerwona cebula zamarynowana w odrobinie octu wiśniowego z cukrem
Pesto pietruszkowe

1 duży pęczek natki z pietruszki
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
7 ziarenek kolendry
1 cytryna
1 mała papryczka chilli

Dodatki :

Jako dodatek proponujemy młode sałaty ze świeżym ogórkiem  skropione naszym zielonym dressingiem i cytryną. Dobrze jest też zaopatrzyć się w świeżą bagietkę i dobre białe wino.

Składniki umyć, cytrynę obrać ze skórki, sok wycisnąć do blendera włożyć następnie skórkę cytrynową, obrany czosnek, natkę, oliwę i przyprawy. Wszystko należy dokładnie zblendować.

Homar

Najlepiej gdyby był świeży, ale tym razem zajmiemy się naszym zamrożonym kolegą ;-) Należy go rozmrozić (jest już obgotowany i gotowy do spożycia na zimno), następnie oddzielić ogon od korpusu. Ogon należy przeciąć wzdłuż ostrym ząbkowanym nożem. Szczypce zaś rozbić delikatnie młoteczkiem, następnie rozebrać twarde części na tyle ostrożnie, aby nie uszkodzić mięsa homara. Ogony i szczypce marynujemy w pietruszkowym pesto przez ok 2 godziny.

Sałaty układamy na talerzu, ogórka kroimy w cienkie podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw, dekorujemy majonezem i marynowaną cebulą.
Zamarynowanego homara wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną masła aby go tylko odrobinę podgrzać (max 30 sekund) układamy na sałacie, podajemy z chrupiącą bagietką.
Smacznego!foto 2foto 1foto 4fptp 3foto 5foto 6foto 7

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz