KREM Z DYNI

foto 10

 

Składniki:

1,5 kg dyni (ćwiartka dużej dyni)
1 cebula pokrojona w kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
1/2 papryczki chilli (jeżeli lubimy pikantnie)
1 łyżeczka sezamu
1 łyżka posiekanej kolendry lub barweny
1 laska wanilii
4 ząbki czosnku
1 szklanka soku pomarańczowego
3 łyżki oliwy
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Dodatki :

Zamiast grzanek użyliśmy granoli z dodatkiem suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Zaczniemy od upieczenia naszej dyni w piekarniku. Przed wrzuceniem do piecyka dynię rozcinamy na „księżyce” smarujemy odrobina oliwy i oprószamy solą – to przyśpieszy proces pieczenia. Piec należy w temp 140-160 stopni przez ok 40 minut, do momentu aż dynia będzie miękka.
W rozgrzanym garnku smażymy na średnim ogniu cebulę, paprykę, czosnek, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, chilli i sezam. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy upieczoną dynię. Zupę miksujemy i przecieramy przez sito.
Gdy jest za gęsta dodajemy odrobinę wody. Na koniec doprawiamy do smaku solą pieprzem i gałką. Ewentualnie można dodać odrobinę soku z limonki, to nada zupie charakteru. Nie powinna być ona kwaśna, wystarczy gdy czuć kwaskowy posmak. Resztę załatwi posiekana kolendra i zbożowa granola.

Smacznego!

 

foto 1foto 2foto 3foto 4 foto 5 foto 6foto 7 foto 8foto 9

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz