KREWETKOWY KOKTAJL

foto 6

Krewetkowy koktajl

Jednym z ulubionych zajęć Skandynawów jest obieranie i jedzenie krewetek :-)
Jedzą je po prostu z majonezem i cytryną, często też pojawia się biały chleb jako dodatek. Druga wersja, która często można spotkać w wszelkiego rodzaju punktach gastronomicznych zaczynając od kawiarni kończąc na restauracjach, jest koktajl z krewetek, czyli nic innego jak obrane krewetki z cytrynowym majonezem i sałatami.
„Proste jak słońce” , ale jakie smaczne.

Składniki:

150 g krewetek koktajlowych
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 garść sezonowych sałat
4 pomidorki koktajlowe
1 kromka tostowego ziarnistego chleba
1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie :

Krewetki mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą morską i pieprzem świeżo mielonym. Sałaty skrapiamy odrobiną soku z cytryny i oliwą. Chleb smarujemy masłem lub oliwa i opiekamy na patelni. Krewetki możemy podawać na pieczywie lub osobno. Sałaty stanowią uzupełnienie całości :-)

foto 1foto 2foto 5foto 4foto 3

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz