KRUCHA TARTA Z WARZYWAMI

foto 7

Składniki na ciasto :

3 jajka
300g mąki
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki soli
150g miękkiego masła, lub margaryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Ciasto będzie kleiste. Formujemy z niego kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze pergaminu, wałkujemy do porządnej średnicy, wkładamy do formy razem z pergaminem. Papier do pieczenia nakłuwamy nożykiem tak aby ciasto podczas pieczenia mogło „oddychać”. Wkładamy do pieca na 160 stopni ok. 20-25min. Podczas pieczenia pergamin odklei się od ciasta samoistnie, wtedy w połowie czasu możemy go zdjąć bez żadnych trudności. Fajny i szybki sposób na przygotowanie ciasta bez bałaganu i mąki.

Składniki na tartę:

1 czerwona cebula
1 pomidor
1 papryka
4 pieczarki
1 mała kiełbaska
3 jajka
150g sera żółtego
1 łyżka musztardy (najlepiej dijon)

Przygotowanie :

Jajka ubijamy  z musztardą i serem

Warzywa kroimy i układamy na upieczonym „spodzie” z kruchego ciasta, zalewamy masą jajeczna z serem i wkładamy do pieca na 170 stopni / 10 minut.

Gotowa tarta warzywna musi nieco ostygnąć  przed podaniem.
Świetnie smakuje posypana rukolą i parmezanem z odrobiną oliwy truflowej.

foto 1 foto 2foto 3 foto 4foto 5 foto 6

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz